Onze organisatie
De Stichting heeft een bestuur. Naast oprichter A.J. van Stigt zijn J.C.W. van den Heuvel (onder andere voormalig decaan Gerrit Rietveld Academie), M. Mazurel (huidig decaan Gerrit Rietveld Academie), C. Stor (voormalig beleidsambtenaar gebied en programmaontwikkeling Amsterdam en Curaçao) Jeroen van der Wal (creative software architect) bestuursleden.
Het Bestuur heeft een Adviesraad / Denktank welke haar ondersteunt en inspireert. Hierin zullen onder meer adviseurs (onbezoldigd) vanuit andere deskundigheden zoals accounting (M. Ketelaars), notariaat (M. Laenen), financiële structurering (R. Koster) en ad hoc gasten uit kunst- en cultuurwereld.
Het bestuur komt tenminste 6x per jaar bijeen onder andere voor vaststelling en toekenning kwartaal budgetten (en verantwoording) en beoordeling nieuwe initiatieven. Tevens een jaarvergadering met accountant en begrotingsvisie. 3 vergaderingen worden gekoppeld aan de Adviesraad / Denktank.
In basis zijn er géén werknemers in dienst. Specialismes en kennis zal ingekocht worden. Bestuursleden en adviseurs brengen hun kennis en kunde onbezoldigd in; volgens ANBI-regels en statuten.
De Stichting wil (conform a, b en in deel voorwaarde ANBI) vooral ook een belangrijke bijdrage leveren in flexibiliteit van financiering van activiteiten, anders dan de (zeer trage) subsidiestromen, maar deze stromen juist ook ondersteunen door de steeds vaker gevraagde eigen bijdrage dan wel onzekere inkomsten te garanderen. Uitdrukkelijk is daarbij dan ook wel de Revolving Fund structuur aan de orde waarbij de toegekende bijdrage en / of garantie wel ter beschikking blijft en nieuwe initiatieven kan ondersteunen.
De impact van deze structuur is uitdrukkelijk ook bedoeld om (neven)organisaties krachtiger en onafhankelijker te maken in loop der tijd. Met name bijvoorbeeld de Stichting Kunst en Dialoog heeft een fantastische track-record maar zou zoveel meer kunnen doen met name in de eerste maanden van het jaar wanneer subsidies nog niet zijn vastgesteld of met gewogen risico’s van kaartverkoop wel door te gaan. Ook Stichting Panopticon heeft in aanvangsjaren Koepel al bewezen op en met cultuur en kunstevenementen het verschil te maken. Pakhuis de Zwijger doet dit al tiental jaar.
Het is niet de intentie en bedoeling dat de Stichting zelfstandig ook dit soort activiteiten ontwikkeld, maar vooral financieel en met denkkracht faciliteert. De doelstichtingen en verkrijgers blijven uitdrukkelijk inhoudelijk geheel onafhankelijk.
Tevens is het niet de bedoeling om “zelf” subsidies aan te vragen, dit blijft bij de diverse initiatiefnemers. Wel zal een gericht acquisitiebeleid zijn om anderen mede donateur te maken, te beginnen bij andere participanten van respectievelijk TROM / de Hallen en CV de Koepel.
Mocht de Stichting ooit opgeheven worden komt het vermogen ten goede aan een ANBI-Stichting met gelijkwaardige doelen.
Uiteraard zal Stichting van Stigt-ing via Website publiek bereikbaar, toegankelijk zijn, missie en visie publiceren en bestuurssamenstelling en jaarrekening transparant publiceren. Via accountant volgt daarnaast een jaarlijkse vastlegging bij de Kamer van Koophandel.
Bestuursleden
Onze leden zijn afkomstig uit alle geledingen van de samenleving, maar we worden allemaal gedreven door enthousiasme voor hetzelfde ideaal.